Kategorier
Opskrifter

Mortensand/juleand i kuglegrill

Når du griller fjerkræ er det meget vigtigt, at kødet bliver gennemstegt. For and, kalkun, kylling m.v. anbefales en kernetemperatur på 83°C. Regn med ca. 20-25 minutter pr. halve kg.

Grillmetoden skal være indirekte varme. Dvs. at kullene skal fordeles med. halvdelen af kullene i den ene side af grillen, og den anden halvdel i den anden side. Der skal være plads til en drypbakke i midten.
Har du ikke kulholdere til din grill, kan det bestemt anbefales.

Mens grillen tænder op, ordner du anden som sædvanligt. Dvs. tager indmad ud, klipper spidser af vingerne, skyller den og dupper den med køkkenrulle, gnider med salt og peber og endelig fylder den med svesker og æblebåde.

I en drypbakke lægger du grøntsager, fx gulerødder og løg, og krydderurter, fx rosmarin og timian samt indmad og vingespidser fra anden. Hæld vand over.

Når grillbriketterne er klar, sættes drypbakken mellem dem, og anden lægges på den oliepenslede rist oven over drypbakken. Har du en stegholder, kan du med fordel stille drypbakken direkte på risten med stegholden og anden oven i drypbakken. Derved undgår du lidt af den “kullede” smag, som sovsen ellers kan risikere at få.

Anden skal nu have ca. 20-25 pr halvkilo rå and. Du kontrollerer om anden er færdig ved at stikke i den med en gaffel mellem lår og bryst. Kødsaften skal være helt klar. Vil du bruge et stegetermometer, skal kernetemperaturen være 83°C

Mens anden hviler, giver du hele indholdet fra drypbakken etmopkoog i et par minutter. Si “fyldet” fra, så du kun har væsken tilbage. Tilsæt 1/4 liter fløde efter smag, og smag evt. til med vildtbouillon. Jævn saucen til ønsket tykkelse og tilsæt lidt kulør.

God Mortens Aften og glædelig jul!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *