Kategorier
Tips

Gode råd til grillen

Når du bruger din kuglegrill, er der række gode råd du bør følge for at få de bedste resultater. Nogle har direkte indflydelse på oplevelsen af maden, andre er blot praktiske eksempler, der letter hverdagen for dig.

1. Tålmodighed

1.1. Ved optænding

Tålmodighed er en dyd – også når du griller! Og det starter allerede ved optændingen.
Bruger du en grillstarter og en fornuftig kvalitet briketter, skal du regne med en halv times tid til klargøring af briketterne. Lidt længere tid, hvis det er koldt eller hvis du udelukkende bruger nye briketter (altså ingen genbrugte imellem dem).
Skal der toppes op med nye briketter, så læg dem nederst i grillstarteren – og genbrugsbriketterne ovenpå.
Tænd så 4-5 små tændbriketter (á la Zip Energy), anrettet i en “pyramide”, på kulristen i din grill, og stil så grillstarteren ovenpå.
Briketterne er klar, når de øverste er begyndt at gløde. Kan du holde hånden 2-3 cm over grillstarteren, er der noget vej endnu.  Kan du stadig det efter 25 minutter, så overvej at lægge et par tændte sprittabletter mere under grillstarteren.
Her er det vigtigt, at du udviser tålmodighed og ikke blot hælder kullene ud – især hvis du griller hele stege. Du kan risikere at ende med en ujævn grillning, halvråt kød eller risikere at grillen simpelthen ender med at gå ud.

1.2. Ved grillning

Er du i gang med at grille hele stege, får du ikke noget ud af at sadle om fra Indirekte til direkte varme.  Det eneste du opnår er, at kødet stadig er råt indeni og kulsort på ydersiden.

Ofte vil du opleve, at de sidste 10°C på stegetermometeret kommer forholdsvis hurtigt – så tag dig den tid, det skal tage.

2. Løft aldrig låget lige op

Hvis du løfter låget lige opad – i stedet for at køre det langsomt sidelæns, som der i bl.a. Weber-grille er en “holder” til – vil der opstå et undertryk i grillen, som vil få asken til at hvirvle rundt, og sætte sig på dit kød. Derfor er det vigtigt, at du løfter låget nænsomt sidelæns.

3. Tjek askeskuffen før du tænder op

Er askeskuffen propfyldt, er det tid til at tømme den. Og gør før du tænder op, så asken er kold. En askeskuffe med varm aske er svær og farlig at komme af med, når det “haster”.

En fyldt askeskuffe forhindrer den optimale luftgennemstrømning til dine briketter.

4. Luk af for spjældene når du er færdig

Luk både topspjæld og bundspjæld. Ilden kvæles derved, og du kan genbruge briketterne næste gang, du griller. Din grill bliver også hurtigere kold, så du kan få den “puttet” til natten.

5. Børst risten, når du putter grillen

Når du alligevel er ude at lægge betræk på grillen til natten, så brug lige 1-2 minutter ekstra på at få børstet grillristen.  Madresterne er stadig smålune/fedtede og min erfaring er, at er nemmest at få af nu.  Og du gider egentlig heller ikke at bruge tid på det, når du starter grillen op i morgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *